Viljelijä Tomi Virolainen: Odotamme mielenkiinnolla kaksitasouoman tuloksia

Uutinen 15.12.2020 klo 15.28
Tomi_Virolainen
Tomi Virolainen viljelee noin 130 peltohehtaarilla etupäässä gluteenitonta kauraa. Tila on kulkenut suvussa jo 1600-luvun lopulta lähtien. © Satu Heino/KVVY ry

Tammelan Uuhikonojan ojitusyhteisö on mukana Samassa Vedessä -hankkeessa. Ojitusyhteisön alueella on perattu seitsemän kilometriä uomaa. Osalle uomaa, kahden kilometrin matkalle, toteutettiin viime syksynä luonnonmukainen kaksitasouoma. Lisäksi alueelle on rakennettu laskeutusallas.

”Olisimme kyllä peranneet ojat joka tapauksessa, mutta Samassa Vedessä -hankkeen avulla saimme rakennettua myös kaksitasouomat ja laskeutusaltaan, eli saimme ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot”, kertoo maanviljelijä Tomi Virolainen.

Virolainen on Uuhikonojan ojitusyhteisön puheenjohtaja. Ojitusyhteisöön kuuluu parikymmentä viljelijää. Virolainen on Samassa Vedessä -hankkeessa viljelijöiden edustajana. Ojitusyhteisön johtokunta haki paikalliselta ELY-keskukselta rahaa kuivatustoimenpiteisiin. ”Samassa Vedessä -hanke on myös hiukan osallistunut kustannuksiin.”

Tomi Virolainen on osallistunut hankkeen puitteissa ojitusisännöintikoulutukseen. ”Koulutus avasi silmiä. Tuli ymmärrystä siihen, mitä toimenpiteitä kannattaa tehdä.”

Yhteistyö tutkijoiden kanssa on sujunut ongelmitta. ”Kaikki aktiiviviljelijät on saatu hyvin mukaan. Olen ollut yllättynytkin siitä, kuinka innostuneita ja tyytyväisiä he ovat. Hankkeen järjestämät keskustelutilaisuudet ovat olleet tärkeitä”, kuvailee Virolainen.

”Odotamme mielenkiinnolla muokkaus- ja viljelymenetelmien ja kasvivalintojen sekä kaksitasouomien ja laskutusaltaan vaikutuksia veden laatuun. Varmaan pari vuotta menee, että vaikutuksia nähdään. Ottaa oman aikansa, että esimerkiksi ojien kasvillisuus palautuu kaivuiden jäljiltä.”

Leena Rantajärvi

Lisätietoa:

Tomi Virolainen, etunimi.sukunimi@gmail.com

Lue myös:

HAMK: Tomi Virolaisen blogi: Minustako ojitusisännöitsijä?

https://blog.hamk.fi/ojatkuntoon/minustako-ojaisannoitsija/

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys KVVY: Satu Heinon Vesiviesti-blogi: Uudet ojitusmenetelmät käyttöön Tammelan Uuhikonojalla

https://kvvy.fi/uudet-ojitusmenetelmat-kayttoon-tammelan-uuhikonojalla/


  • Tulosta sivu